https://www.facebook.com/OmadaDIEXODOS

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

΄΄ ΕΛΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ΄


΄



Η ελπίδα και η αισιοδοξία είναι δύο έννοιες διαφορετικές αλλά στενά συσχετιζόμενες μεταξύ τους που επηρεάζουν θετικά το τι και πώς σκεφτόμαστε και αισθανόμαστε .

Ελπίδα είναι η σκέψη, η αίσθηση ότι καλό πρόκειται να έρθει. Η ελπίδα είναι ένας τρόπος να σκεφτόμαστε, να αισθανόμαστε, να λειτουργούμε. Αυτό κατ’ επέκταση μπορεί να μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε δύσκολες καταστάσεις. Έρευνες στην Ιατρική και Ψυχολογία έχουν δείξει ότι αυτά τα δύο χαρακτηριστικά έχουν θετικές επιδράσεις στη συναισθηματική μας ισορροπία και στη δυνατότητα να σκεφτόμαστε θετικά και σωστά. Η ελπιδοφόρα σκέψη ουσιαστικά είναι ένας συνδυασμός διατυπωμένων στόχων της πίστης ότι αυτοί μπορούν να επιτευχθούν μέσα από ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης και ταυτόχρονα είναι η πρόβλεψη εναλλακτικών σχεδίων για την περίπτωση που παρουσιαστούν εμπόδια στη διαδρομή. Έτσι η ελπίδα αποτελεί κίνητρο για να κάνουμε βελτιωτικές αλλαγές στη ζωή μας για να επιδιώκουμε και να αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο μέλλον. Ταυτόχρονα μας δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα και μας κάνει να ζούμε με νόημα. Τι σημαίνει αισιοδοξία; Αφορά μόνο αυτούς που έχουν εμπιστοσύνη στο μέλλον τους; Η απάντηση σίγουρα είναι όχι. Αισιοδοξία είναι μία στάση ζωής μέσα από την οποία ο άνθρωπος κάθε πρόβλημα στη ζωή του το αντιμετωπίζει με ελπίδα, χαμόγελο και θετικές σκέψεις. Μπορεί αυτό να ακούγεται απλό αλλά δεν είναι και τόσο. Οι αισιόδοξοι βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο ενώ οι απαισιόδοξοι μισοάδειο . Ζούμε σε εποχές που έχουμε χάσει σοβαρές αξίες και ιδανικά. Μεταξύ αυτών την αισιοδοξία και την ελπίδα μας για την έκβαση των πραγμάτων. Στις μέρες μας , οι άνθρωποι βιώνουμε διαφορετικά προβλήματα ο καθένας, ζούμε στο άγχος και στην πλήξη της καθημερινότητας. Ξεχνάμε να χαμογελάμε και να κάνουμε όνειρα. Να ελπίζουμε. Όταν μιλάμε για αισιοδοξία, σίγουρα δεν εννοούμε να μεταφερθούμε σε μια ουτοπική πραγματικότητα που όλα φαντάζουν τέλεια αλλά να εστιάσουμε σε απλά πράγματα που μας προσφέρουν χαρά και χαμόγελο. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο που ερμηνεύουμε τα όσα μας συμβαίνουν. Αυτή είναι άλλωστε και η αιτία της ταραχής μας, ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα και όχι αυτή καθ’ αυτή η πραγματικότητα, όπως είπε και ο στωικός φιλόσοφος Επίκτητος. Ένας απαισιόδοξος βλέπει μια καταστροφή σε κάθε ευκαιρία. Η αισιοδοξία είναι μια κατάσταση του μυαλού μας που μας κάνει να βλέπουμε τα προβλήματα ως προσωρινά και επιδεχόμενα λύσεων, να πιστεύουμε ότι η κατάσταση μπορεί σύντομα να αλλάξει προς το καλύτερο. Αντίθετα η απαισιοδοξία μας κάνει να θεωρούμε ότι τα προβλήματα θα έχουν μεγάλη διάρκεια ή ότι δεν είναι δυνατόν να λυθούν ή να διορθωθούν. Τα αισιόδοξα άτομα είναι πιο χαρούμενα , πιο ευχαριστημένα από τη ζωή τους ,πιο δημιουργικά, πιο προσαρμοστικά στις περιστάσεις και στους ανθρώπους ,αναζητούν ευκαιρίες ,αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τα εμπόδια ,τις δυσκολίες ή τις απογοητεύσεις και προσδοκούν το καλύτερο από τους ανθρώπους και από την πορεία των καταστάσεων.

Η ελπίδα και η αισιοδοξία προϋποθέτουν να πιστεύουμε τη δυνατότητα να επηρεάσουμε τον εαυτό μας ,τις καταστάσεις και το περιβάλλον και ότι δεν εξαρτώνται όλα από τους άλλους άρα να διαθέτουμε την πίστη ότι μπορούμε ,ότι είμαστε ικανοί να διαμορφώσουμε τα πράγματα. Βεβαίως αν η ελπίδα και η αισιοδοξία δεν είναι βάσιμες δηλαδή αν δεν στηρίζονται σε λογική τεκμηρίωση και στους ανάλογους υπολογισμούς μπορεί να μετατραπούν σε ονειροπόληση και υπεραισιοδοξία, που θα οδηγήσουν σε λανθασμένες επιλογές σε αποτυχίες και απογοήτευση.

«Η ζωή είναι ωραία » ψιθυρίζουν οι περισσότεροι άνθρωποι αλλά τα προβλήματα της καθημερινότητας δεν μας αφήνουν έστω και λίγο να το πιστέψουμε και να το βιώσουμε. Η μιζέρια και η απαισιοδοξία δεν βοήθησαν ποτέ και κανέναν. Αντίθετα η αισιοδοξία και η θετική πλευρά που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα γύρω μας, μας κάνουν χαρούμενους κι ευτυχισμένους.

Μια όμορφη σκέψη, μια ζεστή αγκαλιά, ένας όμορφος λόγος, μια βόλτα με φίλους, ένα αισιόδοξο μήνυμα, μια τρυφερή μελωδία είναι κάποια από τα πράγματα που μπορούν να μας προσφέρουν αισιοδοξία. Να μας κάνουν να αφεθούμε στην ομορφιά των συναισθημάτων και να ζήσουμε. Το χτίζουμε εμείς οι ίδιοι, με βάση την ποιότητα της ζωής μας.

Ας γίνουμε δημιουργικοί, ας χαμογελάμε περισσότερο και ας δούμε τα πράγματα από την φωτεινή πλευρά της ζωής. Τότε σίγουρα θα δούμε πως κάθε πρόβλημα λύνεται. Αρκεί να πιστέψουμε και να ελπίζουμε στις δυνάμεις μας, στα δικά μας ‘θέλω’ και στους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας.



Σοφία Αντωνάτου, Εθελόντρια

 


ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΓΙΑ ΕΦΗΒΟΥΣ!

Η Εθελοντική Ομάδα Πρόληψης «Διέξοδος» Αιγίου του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας, «Καλλ...